N/D
Guerra amb el plàstic

Guerra amb el plàstic

S’estima que cada any més d’un miler de contenidors transportats per vaixells de mercaderies acaben al fons del mar. L’any 1992, a causa d’una tempesta, un vaixell que creuava les aigües del Pacífic va perdre diversos dels seus contenidors. D’un d’ells es van alliberar més de 28.000 ninots de plàstic (ànecs, granotes i castors) que amb el pas dels anys els corrents van portar fins a costes de tot el món. El seguiment d’aquests joguets va permetre dimensionar l’impacte global del problema de la contaminació marina per plàstics. Aquest és un exemple de com les accions locals poden tenir conseqüències a gran escala i per despertar consciències, l’entitat Xarxanet ha compartit al seu web la selecció de documentals Guerra amb el plàstic.

El plàstic és un material lleuger, molt versàtil, resistent i persistent. Això té molts avantatges però alhora comporta grans inconvenients. La seva durabilitat fa que s’acumuli durant molts i molts anys en els ecosistemes naturals i tingui un impacte directe en els éssers vius. A més, malgrat triga a descompondre’s, es fragmenta en els anomenats microplàstics, porcions molt petites que sovint s’acaben introduint a la cadena alimentària. Des que els humans vam començar a fabricar plàstic sense mesura en la passada dècada dels 50, llur acumulació als oceans i a la superfície s’ha incrementat de manera imparable i això es deu principalment a uns processos industrials lligats a uns hàbits de consum poc sostenibles i a una mala gestió dels residus, tant col·lectiva com individual.

Frenar aquest impacte implica a tota la societat i això passa per prendre consciència d’un problema, que en el cas dels hàbitats marins és particularment greu i arriba a afectar les aigües dels llocs suposadament més verges. Un impacte que a més s’estén als ecosistemes terrestres i a la qualitat de l’aire que respirem, ja que els processos industrials per a l’obtenció de plàstic comporten l’explotació no renovable de recursos naturals, l’emissió de gasos i partícules contaminants a l’atmosfera, i la generació irracional de residus. Fa falta un canvi de mentalitat i els documentals de Guerra amb el plàstic contribueixen a aquesta transformació.

Veure els documentals, aquí.


Gratuït.


Fuente: https://www.barcelona.cat/barcelonacultura/ca/recomanem/guerra-plastic-xarxanet
Download App iOS
VIRAL App
Download App Android